Sigorta Bilgi Merkezi

Hangi Sigorta Branşı Ne Anlama Geliyor?

Sigorta, sigorta şirketinin belli bir prim karşılığında belirlenen süre dahilinde sigortalının farklı riskler karşısında hasara uğrayabilecek mallarını güvence altına almasıdır. Günümüzde onlarca farklı sigorta branşı mevcuttur. Ancak bu içeriğimizde en çok bilinen sigorta branşlarının genel tanımlarını açıklayacağız.

İşte En Yaygın Sigorta Türleri
Zorunlu Trafik Sigortası

Ülkemizdeki en yaygın sigorta türüdür. Tüm motorlu kara taşıtlarının bu sigorta türüne sahip olması zorunludur. Zorunlu trafik sigortası poliçelerini diğer sigorta branşlarından ayıran en temel özelliği sigortalının uğradığı hasarı değil, sigortalının karşı ve üçüncü taraflara verdiği hasarı güvence altına almasıdır. Bu bakımdan ele alındığında zorunlu trafik sigortasının bir kamu yararı gözettiğini de belirtebiliriz. Zorunlu trafik sigortasının primleri sigortalının hasarsızlık kademesi, yaşı, aracın cinsi – modeli ve bulunduğu şehire göre değişiklik göstermektedir.

Kasko Sigortası

Bir diğer araç sigortası türü olan kasko sigortası da ülkemizde bir hayli yaygın sigorta türlerinden bir diğeridir. Kasko sigortası, sigortalıya ait aracın sigortalının iradesi dışında uğrayacağı hasarlarda devreye girmektedir. Kaza, arıza, yanma, hırsızlık gibi riskler kasko sigortasının teminatları arasında yer almaktadır. Kasko sigortasını, zorunlu trafik sigortasından ayıran bir diğer temel özellik ise temel teminatlar dışındaki poliçe teminatlarının sigortalının istekleri doğrultusunda belirlenebilmesidir. Bu nedenle kasko primlerinin belirlelenmesi sürecinde poliçedeki teminatlar belirleyici olmaktadır.

Özel Sağlık Sigortası

Özel sağlık sigortası, sigortalının karşılaşacağı hastalık veya kaza hallerinde meydana gelecek sağlık giderlerinin karşılanmasını sağlayan kişiye özel bir sigorta türüdür. Özel sağlık sigortası poliçelerindeki ana teminatlar dışında kalan teminatlar da tıpkı kasko sigortasında olduğu gibi sigortalı tarafından belirlenebilir. Bu nedenle özel sağlık sigortası primlerinde de kişinin yaşı vs. gibi kıstaslar dışında poliçedeki teminatlar belirleyici durumdadır. Özel sağlık sigortası poliçelerindeki teminatların ihtiyaca göre belirlenmesi sigortalının mağdur olmaması adına dikkat edilmesi gereken en önemli konularında başında gelmektedir. Bu nedenle özel sağlık sigortası yaptırmaya karar verilmişse, mutlaka uzman bir sigorta danışmanından destek alınmalıdır.

Konut Sigortası

Konut sigortası, sigortalının konut ve konut içerisinde bulunan eşyalarını olası kaza, yangın, infilak, sel, deprem, hırsızlık ve daha birçok farklı risk unsuru karşısında güvenceye alan sigorta türüdür. Konut sigortalarının tümünde ortak ana teminat yangın teminatıdır. Bu teminat dışındaki diğer teminatları sigortalı poliçesine ekletebilir veya çıkartabilir. Konut sigortası yaptırırken binanın yaşı, çevresel faktörler, coğrafi özellikler gibi faktörler göz önünde bulundurulmalı ve bu risklere göre poliçe teminatları belirlenmelidir. Özel sağlık sigortasında olduğu gibi konut sigortasında da uzman bir sigorta danışmanının varlığı çok önemlidir.

Zorunlu Deprem Sigortası ( DASK )  

Zorunlu deprem sigortası, yaygın adıyla DASK, 1999 yılında meydana gelen 17 Ağustos Marmara Depremi’nin ardından yaşanan sıkıntıların benzer bir felaket halinde yine yaşanmaması adına uygulanmaya başlayan ve bu kapsamda zorunlu hale getirilen sigorta türüdür. Geçen yıl itibariyle ülkemizde yürürlükte bulunan zorunlu deprem sigortası poliçe sayısı 7.230.000 olmuştur. Zorunlu deprem sigortası binada deprem kaynaklı yaşanan ve yine deprem nedeniyle meydana gelen tsunami, infilak, yangın, yer kayması gibi afetlerin neden olduğu hasarları teminat kapsamına almaktadır.

Yıllık Hayat Sigortası

Yıllık hayat sigortası, sigortalının vefatı halinde geride kalanların yaşam standartını devam ettirmesi ve maddi anlamda mağduriyet yaşamamaları için gerekli güvenceleri sağlayan sigorta türüdür. Yıllık hayat sigortası kapsamında söz konusu riskin gerçekleşmesi halinde sigorta tazminatı poliçede belirtilen kişilere ödenmektedir. Yıllık hayat sigortasını 18 – 65 yaş arasındaki herkes yaptırabilir. Yıllık hayat sigortasının primleri ise sigortalının yaşı ve mesleğine göre sigorta uzmanlarınca belirlenmektedir.

Seyahat Sigortası

Seyahat sigortası, sigortalının seyahatlerinde karşılaşabileceği kaza, hastalık veya valiz kaybı gibi riskleri güvence altına alarak, karşılaşabileceği mağduriyetleri en aza indirmeyi amaçlayan sigorta türüdür. Seyahat sigortası Avrupa Birliği ülkelerinde seyahat için ön koşul olarak gösterilmesinden dolayı çoğu kişi tarafından vize sigortası olarak da bilinir. Seyahat sigortası en az 1 hafta en fazla ise 1 yıllık dönemleri kapsayayacak şekilde yaptırılabilir. Seyahat sigortası yaptırırken dikkat edilecek en önemli konuların başında seyahat süreniz ile poliçe başlangıç ve bitiş süresinin aynı olmasıdır.